Hálószoba titkok

Ma elárulom neked a leghatékonyabb, leggyorsabb és sokszor leginkább költségkímélő ötleteket a csodás hálószobához.

A hálószoba intim terület, a feltöltődést, a félrevonulást, az intimitást szolgálja. Gondos tervezést és odafigyelést igényel.

  • Fények:
    Alakíts ki több helyi világítást, hangulatos fényeket, ugyanakkor mindezek mellett legyen egy erős általános világítás is, melyet a szoba több pontjáról fel- illetve lekapcsolhatsz.
    Az ágy magasságában gondolkodhatunk asztali vagy állólámpán ill. oldalfalra szerelt változaton is: válassz olyan lámpatestet, melynek fénye szabályozható (direkt/indirekt), meleg és irányítható, hogy pároddal ne zavarjátok egymást.
    A romantika és a relaxáció fokozására használj gyertyákat, illóolajokat! Az aromaterápia stimulálja érzékeinket, nyugtató, gyógyító vagy éppen vágykeltő hatású is lehet. Nagyon vigyázz a gyúlékony textíliákkal és elalvás előtt mindig gondosan oltsd el a gyertyákat!

Barbara tippje: Figyeljük meg a szállodai szobák világításának kialakítását, merítsünk ötletet belőle! Praktikus, több helyről szabályozható, profi.

  • Olvasósarok, pihenő:
    Dekortapétával kijelölheted a szoba egy sarkát olvasórésznek. Ide választhatsz nagy mintás tapétát, mely harmonikus a szobabelsővel, mégis jól kijelöli a pihenőrészt. Egy kényelmes, karakteres fotel, egy állólámpa, ha a hely engedi, egy lábtartó, néhány díszpárna és készen is van az olvasósarok.

Barbara tippje: Amennyiben kertes házban élsz, nézzen a pihenősarkod a kertre, melyet szépen megvilágíthatsz. Így belülről olyan, mintha egy képet néznél, mely megnyugtat, kikapcsol.

  • A háló színei:
    Erről a témáról nagyon eltérő véleményeket hallhatsz. Célszerű pasztell- és földszínekben gondolkodni, melyek nem harsányak, nyugtalanítóak. Egy-egy falrészt kiemelhetünk határozottabb színnel, de vigyázzunk a harmóniára és az összhatásra! Nem attól "dizájnos" és megtervezett valami, hogy harsány, hanem attól, hogy harmonikus, erőt és stílust sugárzó.

Barbara tippje: Az ágyvég felőli falrész általában adja magát a kiemelésre - a falfestés mellett gondolkodhatsz tapétában is, pl. válassz egy szép tejeskávé színt, mint alapot a szoba falaira, az ágyvégnél tegyél fel egy ilyen tónusú, de nagy mintás dekortapétát.

  • Az ágyad:
    Az ágyadból lehetőleg láss rá az ajtóra, úgynevezett teret uraló pozícióba próbáld tenni az ágyadat. Ne legyen ablak alatt, ne feküdj háttal az ajtónak, de fejjel az ajtó felé se. Legyen elegendő mozgástered az ágy körül. Ez minimum 60 cm, de 80 cm az ideális.
    Legyen jó a matracod! Ez alatt azt értem, hogy megfelelő keménységű és minőségű, jól szellőző nedvszívó huzattal, lehetőleg téli-nyári oldallal.

Barbara tippje: az ágy óriási felületet foglal el a hálószobában (1,8-2x2 métert), nagyon nem mindegy, hogy mivel borítunk egy ekkora felültet. Bánj óvatosan a nagymintás ágytakaróval, a harsány színekkel. Ugyanakkor a jól megválasztott ágytakaró és díszpárnák teszik igazán otthonossá, stílusossá a hálódat.

  • Függöny és lakástextil:
    A textíliákkal tudunk igazán "háló" hangulatot varázsolni, itt lehet több is belőlük, mint, ami elegendő. Választhatunk sűrűbb szövésű fényáteresztő függönyt, vagy mélyebb, sötétebb tónusú dekorfüggönyt - a kuckós, „fészek” hangulat elérése érdekében. Ne feledd az ágytakarót, ágysálat és a díszpárnákat, melyek akár uralhatják is a szoba hangulatát!

Barbara tippje: redőny helyett válassz úgynevezett black-out függönyt, mely teljesen fényzáró. Több színben, különböző mintával kapható, így akár önállóan, vagy egy dekoranyag béléseként is alkalmazható.

  • Feng Shui a hálószobában:
    Tükröm-tükröm! Én is nagyon kedvelem a tükröket, de a hálóba nem valók! Legalábbis úgy nem, hogy az ágyban fekve lásd magad bennük. Zavarják a nyugodt alvást, a fények, a mozgás visszatükröződik benne és ez nyugtalanná tehet, félálomban megriadhatunk.

Barbara tippje: ne legyen tele a hálónk kacatokkal, az ágy alá betolt porszívónak, bőröndnek és egyéb használatban lévő vagy használaton kívüli tárgynak találj megfelelőbb tárolót. Energiával csak akkor tudsz feltöltődni, ha tiszta térben pihensz. Kerüld az elektroszmogot - vagyis ne legyen pl. számítógép, de lehetőleg TV sem a hálódban. A tervezésnél figyelj oda, hogy a konnektorok ne közvetlenül a fejed mellett legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük