Milyen környezetben érezné jól magát a családom, hogy szinte mindig otthon akarjanak maradni?

A hétköznap esték, hétvégék és ünnepek alkalmával előtérbe kerül a nappali, ahol a család összegyűlik, és ahol a vendégeket tudjuk fogadni.

Szemben a hálóval, ami intim terület, és már beszéltem róla, a nappali közösségi tér. Több szempontnak és elvárásnak kell megfelelnie, hiszen itt több generáció tartózkodik egy időben, ez a szórakozás, a barátkozás, de akár a reprezentáció helyszíne is.

A tervezés, kivitelezés előtt érdemes átgondolni, kik fogják használni a nappalit és mire.

Barbara tippjei a nappalid dekorációjához:

  1. A nappali általában az otthonunk legnagyobb helyisége. Emiatt arra gondolhatnánk, hogy ide nyugodtan tehetünk merész színeket, óriás mintákat, motívumokat. Én mégis azt javaslom, bánjunk körültekintően a méretes falfelületekkel, terekkel.
  2. Merjünk színeket használni, ugyanakkor ügyeljünk a harmóniára is. Bármilyen színt választunk is a falra, vagy a nagy felületű kanapéra – a kiegészítők, a kisbútorok, a textíliák és a dekoráció ehhez közel álló árnyalatok legyenek, így elegáns, harmonikus lesz a végeredmény és csökkentjük az esetleges melléfogások lehetőségét is.
  3. Hideg vagy meleg legyen a nappalink? Persze most nem a hőfokszabályzóra gondolok, hanem a színekre, textíliákra. Ha a fő színeknek hideg színállásokat választunk (falra, bútorra, ablakra), akkor ellensúlyozzuk ezt a térbe állított meleg színű kiegészítőkkel, pl. állólámpával, növénykaspóval vagy óriási vázával, gyertyatartóval.
  4. A meleg színek a biztonság érzetét kelti bennünk, szűkítik a teret. Bátran törjük meg néhány „hideg” kiegészítővel, pl. fém kandeláberekkel, a víz elemhez tartozó képekkel, fekete képkeretekkel.
  5. Ne zsúfoljuk túl a teret – ez nemcsak a bútorok mennyiségére és helyzetére vonatkozik, hanem a falak díszítésére is. Például, a rengeteg kép a falon zsúfoltság érzetét kelti – megoldás lehet, hogy csak egyetlen falon vagy falrészen jelenjenek meg a fotók, keretek.
  6. A kontrasztok izgalmassá teszik az enteriőrt. Meleg tónusú, csoki-barna kanapénkra varrassunk türkiz, okker vagy levendula színű párnákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük